banaafra@gmail.com 02122751170
ترکیب رنگ ها در معماری

ترکیب رنگ ها و نقش آنها در معماری

پیش از آنکه به تفصیر رنگ ها و نقش آنها در معماری بپردازیم. می خواهیم در همین ابتدای مقاله یک ویدیو با هم تماشا کنیم. که در آن به موضوع ترکیب رنگ ها و نقش آنها در دکوراسیون داخلی پرداخته است . فکر می کنیم تماشای این ویدیو کمک می کنید تا با دید باز تر و تخیلی قوی تری به تصور نوع و نحوه ترکیب رنگ ها در معماری بپردازیم . در این ویدیو به موضوع دکوراسیون داخلی پرداخته است . که محتوی اصلی آن مربوط به ترکیب رنگ ها و نقش آنها بر دکوراسیون اتاق خواب است . همان طور که می دانید اتاق خواب یکی از فضاهای کلیدی و اصلی تاثیر گذار بر ما در خانه است . ما بیشترین زمان استراحت خود را در آن می گذرانیم و صبح ها در این محیط چشم به جهان باز می کنیم . تاثیر رنگ ها و لوازم بر ما و روان ما در زمانی که ما در این محیط قرار داریم زندگی و رخداد های روز های ما را تعیین می کند . لذا توجه به اتاق خواب که بسیاری زمان ها به آن کم توجهی می شده است از موضوعات بسیار با اهمیت در دکوراسیون داخلی است . در این ویدیو به آن پرداخته شده است.

رنگ ها در زندگی ما انسان ها تاثیرات ویژه ای دارند . هر رنگ با طول موج متفاوت بر روی متریال های مختلف با بافت های گوناگون شکوه متفاوتی از خود نمایان می کند . زنگ ها به زندگی ما انسان ها معنایی متفاوت می بخشند . نباید از این موضوع به راحتی عبور کنیم . ترکیب رنگها در معماری داخلی و خارجی ساختمان محیط زندگی ما را متفاوت تر از گذشته کرده است . شناخت رنگ ها و نحوه ترکیب آنها به ما کمک می کند تا در بهبود محیط زندگیمان گامی با اهمیت برداریم .

در انتخاب و ترکیب رنگ ها برای هر محیط باید به نور محیط و بافت متریال مورد نظر توجه داشته باشیم . چرا که هر رنگ در محیطی با نور های متفاوت و قرارگیری بر روی متریال های براق یا مات جلوه ای متفاوت از خود نشان می دهد . لذا این موضوعی است که باید با اهمیت شمرده شود .

رنگ ها ذاتا دارای دمایی هستند که در تقسیم بندی ما آنها را به دودسته طیف های رنگی سرد و گرم تقسیم می کنیم .رنگ های گرم عبارتند از قرمز. نارنجی . زرد و رنگ های سرد عبارتند از آبی . سبز و رنگهای با تم سفید و طوسی در دسته رنگ های خنثی قرار دارند.

مهمترین و کاربردی ترین وسیله برای ترکیب و انتخاب رنگ های وسیله ای است به نام چرخه رنگ . به شما کمک می کند با بهره گیری از سلیقه و ابتکار نتیجه ای متفاوت و البته دلخواه کسب کنید . با استفاده از این وسیله شما می توانید پایان کار خود را حدس بزنید .

هر رنگ دارای سه مشخصه است :

(Hue)ته مایه رنگ

ته مایه رنگ همان برداشتی است که در نگاه اول از رنگ ها داریم . بیشتر رنگ های اصلی در آن به چشم می آیند مانند آبی . قرمز و زرد.



ترکیب رنگ ها در معماری


(Saturation)خلوص

به میزان خلوص و یا ترکیب رنگ با خاکستری گفته می شود . در این مورد هر چه غلظت رنگ خاکستری در رنگ بیشتر باشد خلوص رنگ کاهش می یابد و رنگ مات تر می شود . بلعکس هر چه خاکستری کمتری داشته باشد رنگ شفاف و خالص تر می باشد.

(Value)درجه تیره و روشنی

به میزان تیره و یا روشنی رنگ و میزان شفافیت آن می گویند . از ترکیب رنگ سیاه و سفید حاصل می شود . در این مورد سیاه کمترین ارزش رنگی و سفید بیشترین آن را داراست.

در هر چرخه رنگ ۱۲ رنگ یا فام وجود دارد.

رنگ های اصلی :
رنگ های آبی ، زرد و قرمز رنگ های اصلی هستند.
رنگ های فرعی :
رنگ هایی که از ترکیب رنگ های اصلی بوجود می ایند رنگ های فرعی می باشند که عبارتند از نارنجی ، سبز و بنفش.
رنگ های گروه سوم :
این دسته شامل شش رنگ است که از ترکیب رنگ های اصلی و فرعی حاصل می شود : بنفش + قرمز = بنفش – قرمز
آبی + بنفش = آبی – بنفش
قرمز + نارنجی = قرمز – نارنجی
زرد + سبز = زرد – سبز
آبی + سبز = آبی – سبز
زرد + نارنجی = زرد – نارنجی


ترکیب رنگ ها در معماری


رنگ ها در فضا های مختلف بیان کننده شخصیت های متفاوت و منحصر به فرد هستند .انتخاب رنگ ها از جنبه روانشناختی هم می تواند به ما معرف شخصیت مخاطبان باشد و هم اینکه احساسی منحصر به فرد را در ما بیدار کند . برای مثال محیطی که در آن رنگ قهوه ای استفاده شده است به مخاطب این برداشت را القا می کند که در محیطی قرار گرفته که مالک آن فردی عملگرا است و همه کارها را به خوبی به پایان می رساند .

محیطی که در آن از رنگ سفید استفاده شده است تداعی کننده صلح و ارامش و پاکیزگی است . یا محیطی که در آن از رنگ بنفش استفاده شده است به ما این برداشت را می دهد که مالک فردی با وقار و با رفاه است . همچنین احساس لطافت را تداعی می کند . که بیشتر در هتل ها و خانه ها کاربرد دارد.

رنگ آبی بیان گر مثبت بودن . اعتماد به نفس و امنیت است . که بیشتر در بانک ها و فضا های تجاری یا ادارات کاربرد دارد .

رنگ زرد به ما می گوید که با خوشبینی ، کنجکاوی و خوشرویی روبرو هستیم . این رنگ باعث می شود فضا روشن تر دیده شود . از این رنگ در مراکز تجاری و یا رستوران ها برای جلب توجه مخاطبین استفاده می شود .

آرامش و رفاه از رنگ سبز حاصل می شود . بیشتر در فضا های مرتبت با سلامتی مانند بیمارستان ها و کلینیک ها استفاده می شود .

رنگ نارنجی خلاقیت و سرخوشی و اشتیاق را ایجاد می کند . این رنگ نیز اغلب در محیط های اداری . استودیو ها و مدارس کاربردی است.

و در پایان رنگ قرمز هیجان و انگیزه را به همراه دارد . این رنگ هم بیشترین کاربرد را در فست فود ها و مراکز تجاری دارد . چرا که اشتیاق و میل مصرف کننده را افزایش می دهد .

جالب است که بدانید ترکیب رنگ نارنجی به همراه آبی احساس اعتماد را به شما منتقل می کند .

برای ترکیب رنگ ها در فضا های داخلی بهتر است از رنگ های مکمل یا مجاور استفاده کنیم . رنگ های مکمل در چرخه رنگ به رنگ هایی گفته می شود که در روبروی هم قرار دارند . رنگهای مجاور رنگ هایی هستند که در کنار هم قرار می گیرند .

بهتر است از دو ، سه و یا حداکثر چهار شید رنگی در ترکیب رنگ هایتان استفاده کنید . این کار باعث می شود چشم مخاطب بعد از زمان اندکی از فضا خسته نشود . برای این موضوع یک قانون وجود دارد با عنوان قانون ۶۰-۳۰-۱۰ . همیشه باید رنگ غالب بیشترین حجم رنگی را در فضای شما به خود اختصاص دهد و رنگ مکمل ۳۰٪ -۴۰٪ درصد از رنگ های فضای شما را به خود اختصاص دهد . در صورتی که رنگ سومی هم برای ترکیب رنگی فضای خود مد نظر دارید . باید این رنگ به مقدار بسیار کم و حداکثر ۱۰٪ از فضای شما را شامل شود . برای این منظور می توان به تابلو ها و کوسن ها اشاره کرد . با استفاده از این قانون می توانید فضای داخلی منزل یا محل کارتان را دلنشین تر کنید .


مطالب مرتبط

در صورتی که تمایل دارید مطالب بیشتری در این زمینه مطالعه بفرمایید. می توانید روی لینک های زیر کلیک بفرمایید.

خود آموز دکوراسیون داخلی

اصول چیدمان منزل

۱۰ نکته در مورد دکوراسیون خانه های کوچک که باید بدانید

بازسازی یک منزل مسکونی چه مراحلی دارد؟

محاسبه هزینه های بازسازی

سینا زروان

جناب آقای سینا زروان نویسنده مقالات متعدد معماری می باشند که در این وب سایت مقالات ایشان به صورت انحصاری انتشار می یابند